Lees hier alle geschiedenis over de K. Astridlaan!
De Koningin Astridlaan loopt van de Koning Albert I-laan naar de Torhoutse Steenweg. De straat is genoemd naar de kort na de aanleg overleden koningin Astrid († 1935), de eerste echtgenote van Leopold III. Eertijds noemde de Koningin Astridlaan “Kaakstraat” of “Zandstraat” volgens het oorspronkelijk uitzicht als kronkelende, hobbelige kasseiweg. De straat is voor het eerst verhard in 1935. De Koningin Astridlaan mag niet verward worden met de Astridlaan in de Brugse deelgemeente Assebroek, die eveneens genoemd is naar koningin Astrid (1901-1934).
Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat het straatdeel tussen de huidige Koning Albert I-laan en de Expresweg afgebeeld als een met bomen omzoomde weg. Popp tekent op zijn kaart van 1842 de straat volledig en beschrijft ze als “Kakstraat van de Calsyde na Sint-Michiels”. De straat is op dat moment amper bebouwd. De kruising met de Rijselstraat wordt circa 1905 ingenomen door kasteel “Bloemenoord”. Het bijhorende park typeert lange tijd de straat.
Eind de jaren 1960 is enkel de noordzijde van de straat bijna volledig verkaveld voor woonhuizen en een school, het Immaculata-instituut; de zuidelijke helft is ingenomen door vermeld kasteelpark met vijver, het sportdomein van de Broeders Xaverianen nu o.m. KHBO, de site van Bus & Car, nu een shopping center en de veemarkt. In 1969-1970 is de straat heraangelegd en verbreed met tussen de twee rijvakken een groene zone. In dezelfde periode is het voormalige kasteelpark bijna volledig bebouwd door enkele grote appartementsgebouwen. Sinds de aanleg van de Expresweg circa 1972 wordt de straat, net als de Velodroomstraat, in twee gesneden.
De Koningin Astridlaan is een brede straat met vrij gevarieerde bebouwing van enerzijds quasi aaneengesloten bebouwing uit de jaren 1900-2000 en anderzijds appartementsblokken. Over de Expresweg ligt industriedomein “Vogelzang”. Wisselende rooilijn. Bijna alle woningen bewaren een voorland/-tuin.
(Bron: De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, Koningin Astridlaan, (ID: 10647))